JAVNO PREDSTAVLJANJE/TISKOVNA KONFERENCIJA/POSJET GRADILIŠTU PROJEKTA

“POBOLJŠANJE VODNOKOMUNALNE INFRASTRUKTURE AGLOMERACIJE BJELOVAR”

U velikoj gradskoj vijećnici Grada Bjelovara dana 20.09.2021. godine održano je javno predstavljanje projekta „POBOLJŠANJE VODNOKOMUNALNE INFRASTRUKTURE AGLOMERACIJE BJELOVAR“ nakon kojeg je organiziran posjet gradilištu.

Projekt je sufinancirancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda, a cilj javnog predstavljanja bilo je predstavljanje projekta.

Ukupna vrijednost projekta sufinanciranog iznosi 257.472.888.75 HRK, a dio sufinanciran od strane EU 147.681.299,53 HRK.

Ukupni iznos projekta257.472.888,75 HRK
Ukupni prihvatljivi troškovi projekta205.978.311,00 HRK
Bespovratna sredstva147.681.299,53 HRK

Investicija se financira iz sredstava kohezijskog fonda u iznosu od 71,70 %, nacionalnih izvora financiranja u iznosu od 22,64 %, te lokalne komponente u iznosu 5,66 %.

EU projekt Aglomeracije Bjelovar trenutno je na 65 posto izgrađenosti. U skladu s tom uspješnom provedbom posla, u Bjelovaru je održana prezentacija na kojoj su se svi prisutni još jednom mogli upoznati s povijesnom investicijom vrijednom 257 milijuna kuna. Tiskovnoj konferenciji nazočili su ministar Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja g. Tomislav Ćorić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije g. Marko Marušić, generalni direktor Hrvatskih voda g. Zoran Đuroković, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda g. Davor Vukmirić, gradonačelnik Grada Bjelovara g. Dario Hrebak te direktor Vodnih usluga d.o.o. iz Bjelovara g. Ivan Ivančić.

Prvi čovjek koji se obratio okupljenima te ujedno kroz prezentaciju iznio sve napravljeno i planirano je Ivan Ivančić, predsjednik Uprave Vodnih usluga i Komunalca Bjelovar.

– Nekada u šali, ali u isto vrijeme poluozbiljan, kažem da je projekt aglomeracije povijestan. Kažem to zbog količine sredstava koja su osigurana od strane Grada Bjelovara i naše zajednice te zbog činjenice da je 148 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europske unije. Stoga ovaj projekt zaista možemo nazvati povijesnim, barem povijesnim za grad Bjelovar – rekao je Ivančić

Da se radi o jednom od najvažnijih projekata u povijesti Bjelovara, složio se i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. – Projekt je nemoguće napraviti ako nisu zadovoljene neke komponente poput odlične suradnje s Ministarstvom, prvenstveno s Hrvatskim vodama te odlični izvođači u vidu Kominga, Brane i Bistre koji kvalitetno odrađuju svoj posao. Aglomeracija za naš grad znači jako puno jer Bjelovar je zasigurno grad koji prednjači po pitanju vodovoda. Mislim da su vodovod, asfalt i kanalizacija uobičajeni standardi 21. stoljeća. Iako u cijeloj Hrvatskoj to nažalost još nije tako, Bjelovar se može pohvaliti – poručio je gradonačelnik.

Projekt aglomeracije iznimno je bitan, ne samo za grad Bjelovar već i za cijelu Bjelovarsko-bilogorsku županiju, naglasio je župan Marko Marušić. – Svi navedeni metri I kilometri priključaka podižu standard naših sugrađana, ali i sami razvoj grada i županije. Čestitam na uspješnom povlačenju sredstava iz EU fondova. Kao župan mogu raditi i težiti na povezivanju gradova i općina s Vladom jer mislim da je cilj svih nas raditi na njihovom razvoju – kazao je župan.

Dobru realizaciju projekta potvrdio je i generalni direktor Hrvatskih voda g. Zoran Đuroković.  – Možemo se zajednički pohvaliti na dobrom napretku projekta. Projekt je to iza kojega stoji Vlada RH jer putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda sudjeluju s pedesetak milijuna kuna. Svi projektni dokumenti praktično su ugovoreni, osim uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kojem će uskoro, vjerujemo, također doći kraj. Time ćemo zajedno moći reći da ćemo učiniti maksimalno moguće za zaštitu naših rijeka, u ovom slučaju sliva rijeke Česme – rekao je Đuroković.

Na kraju se svim okupljenima obratio ministar Tomislav Ćorić izrazivši zadovoljstvo što projekt ide prema planu. – Veseli me što smo u svim fazama ovog procesa imali minimalna odstupanja, prije svega u kontekstu cijena. Drago mi je da je tvrtka Radnik iz Križevaca sve ugovorila na vrijeme te da smo došli tu gdje se sada nalazimo. Pročistač je jedan dosta izazovan dio projekta, no s obzirom na fazu do koje se s projektom došlo, vjerujem da će I taj dio ići lakše u narednom razdoblju. Bitno da je dokumentacija prošla svoju nabavu – rekao je Ćorić.

Javno predstavljanje/Tiskovna konferencija


 

 

Posjet gradilištu